Een goed en gedegen lichtplan – de basis voor optimaal en prettig werken.

 1. Inleiding
 2. Het waarom van een lichtplan
 3. Want wat als niet
 4. Minimum normen voor een lichtplan
 5. Lichtplan voor wie?
 6. Welk inzicht krijgt u met een lichtplan.
 7. Ik sla alles over: I wil nú een lichtplan.


Inleiding.

De basis voor een goed lichtadvies is een lichtplan.
Ik zeg met opzet “een” en niet “het”. Je kent het wel: Er leiden vele wegen naar Rome. Zo is het ook met lichtplannen.

  

Van werk tot sport. Van inspanning tot ontspanning. Wij maken een verlichtingsadvies dat past bij jou situatie. Wij zorgen voor het meest geschikte lichtplan. Dat ontstaat op basis van NEN normen, uit te voeren taken, het gebruik van de ruimte en het gebruik van sensoren voor bij voorbeeld bewegingsdetectie, mate van lichtinval, vergaderen, of presenteren, aansturen van zonwering en noodsituaties. En dit in combinatie met de voor jou hoogst mogelijke besparing.

Lichtadviezen maken wij voor tal van uiteenlopende situaties: Industrie, kantoor, sport, ziekenhuis en nog veel meer. Voor zowel binnen als buiten. Wij hebben namelijk al heel veel doordachte lichtplannen gemaakt. Voor een grote variatie  in toepassingen.

Een goed afgestemd lichtadvies is echt een must voor doelmatige verlichting om prettig in te werken, te wonen en te recreëren.

Het waarom van een lichtplan.

Zonder lichtplan weten we dus echt helemaal niks. Letterlijk. Maar hoe zit dat nu precies?

Het licht dat in ons oog binnen komt wordt in onze hersenen tot beelden gevormd. Al dan niet “gekleurd” met onze perceptie. Deze perceptie is gebaseerd op emoties, cultuur, kernwaarden en eigen identiteit. Zijn we bijvoorbeeld in een een goede bui dan zijn de beelden veel vrolijker en kleurrijker dan dat we depressief zijn.
Kortom elk mens kijkt feitelijk “door een andere bril” naar de werkelijkheid om zich heen.

Vergelijk het menselijk waarnemen met een camera op je telefoon.
De lens laat licht binnen en de camera maakt er een beeld van. De camera zal proberen er een zo goed mogelijk beeld van te maken. Afhankelijk van de instellingen, die we op basis van onze voorkeuren hebben ingesteld. Of op “automatisch”. Kan ook. Maar is ook een meer onbewuste eigen keuze. Ook de camera is dus bewust of onbewust door ons beïnvloed. En daarmee krijgt de foto ook zijn eigen “identiteit”.

Het aldus door de camera geproduceerde beeld zal zo weergegeven worden, dat wij goed kunnen herkennen wat er zoal op het beeld te zien is. Of er nu weinig of veel licht aanwezig was. De camera zal proberen het meest optimale beeld te creëren.

En dat nu juist, doen onze hersenen niet anders. Zij proberen het juiste beeld samen te stellen. Bij voldoende licht komt er een goed beeld tot stand. Bij niet voldoende licht of verblinding gaat dat moeilijker. Kost dat meer energie. Hoe vaker dat op een dag gebeurt, hoe sneller wij vermoeid raken. Iedereen kent dat wel. Het is als autorijden: Er is een groot verschil of je overdag, ’s nachts, in de regen, of tegen de felle zon in rijdt. Hoe slechter de kwaliteit van de verlichting en de belemmering van het waarnemen, hoe meer het ons moeite kost om de goede dingen te kunnen blijven doen. Kost het meer energie, worden we eerder moe en moeten we meer pauzes in lassen. En zoeken we eerder een P, Raststätte, of air.

Of je nu werkt, sport, tekent, schildert, of wat ook maar, voor elke activiteit heb je een andere minimale verlichtingssterkte nodig.  Om er voor te zorgen dat je als mens goed functioneert. En dat je je er prettig bij voelt.


Want wat als niet.

Zonder lichtplan weet je nooit precies of de verlichtingssterkte na installatie voldoende is of niet. En ben je misschien niet in staat je taak of activiteiten goed en vooral ook zonder fouten, uit te voeren. Zonder snel moe te worden.

Want beter licht betekent:

 • We hebben meer energie en werken dus meer en harder.
  De efficiency neemt dus toe.
 • De kans op het maken van fouten vermindert
 • We worden minder snel moe.
 • We leveren betere kwaliteit. Fouten zien we, letterlijk, sneller.
 • De kans op het ontstaan van ongevallen neemt af.
  Omdat we beter kunnen anticiperen.
  Doordat we beter waarnemen en waargenomen worden.
 • Je voelt je prettiger.

Minimum normen voor een lichtplan.

Een lichtplan maak je op basis van minimum normen. Dat wil zeggen, op basis van díe lichtsterkte, die het mogelijk maakt om een taak langere tijd achter elkaar uit te voeren. Zonder vermoeid te raken.
Dat kan 8u zijn, maar ook een dag met diverse pauzes er tussendoor. Of  het werken in ploegendiensten.
De minimum normen voor elke activiteit staan in de NEN (Nederlandse Norm 12464-1/2).

Voor het maken van een lichtplan hanteren wij NEN normen. Dit zijn minimum waarden. Het mag dus altijd meer. Ze zijn belangrijk voor de activiteiten in elk bedrijf. Het werkt kwaliteit verhogend. Wij geven je deskundig advies en kunnen je de terugverdientijd laten zien door middel van een besparingscalculatie. Wij hebben veel ervaring in het maken van lichtplannen. Wij meten de ruimtes op en bekijken met jou of de medewerkers op welke plaatsen welke activiteiten uitvoeren en welke lichtinval gewenst is. Dát verwerken we in het lichtplan en het complete advies.

Lichtplan voor wie?

Als je bijvoorbeeld medewerkers heeft die klagen over het licht, kan een lichtplan op basis van de actuele situatie verheldering geven. Hoe wij dat doen? Door de ruimte en de ruimte-elementen in een 3D simulatie te plaatsen. Hierdoor kun je precies laten zien waar goede en minder goed verlichte plekken zijn. En kun je in de 3D simulatie wijzigingen aanbrengen. Door het verplaatsen of extra plaatsen van verlichtingsarmaturen. Net zo lang tot de verlichting naar wens is. Door presentatie van deze simulatie aan de opdrachtgever en aan de medewerkers kun je heel mooi aantonen hoe de problemen opgelost kunnen worden.

         

Op de linker afbeelding zie je donkere plekken op de 2 grote werktafels in het midden.
Op de rechter afbeelding zijn die door het bijplaatsten van extra lichtpunten beter verlicht.

In het algemeen kun je stellen dat wij door onze ruime ervaring in verschillende branches de meeste uiteenlopende bedrijven en de utiliteitsbouw kunnen adviseren. Denk ik. Maar eigenlijk weten we het wel zeker.

EchtlichtAdvies heeft een aantal interessante projecten gedaan voor bedrijfshallen, scheepswerven, drukkerijen, garagebedrijven, magazijnen, kantoren en ook voor winkels.

Wij stemmen ons licht af op het werk, of de activiteiten, die op de betreffende locatie uitgevoerd worden.
Een fietsenhok en een laboratorium moeten beide verlichting hebben. De aanpak is hetzelfde. Het resultaat verschilt een beetje…..

Welk inzicht krijg je met een lichtplan.

Zoals al gezegd, kun je problemen duidelijk maken en oplossen.
Maar je kunt ook van de huidige situatie een lichtplan laten maken om te beoordelen welke lichtkwaliteit er op dit moment is. Een soort nul meting. En wanneer de lichtsterkte niet toereikend is kun je een  nieuw plan maken, of je kunt er voor kiezen de huidige verlichting aan te passen. Eerlijk gezegd gebeurt dat laatste alleen als er recent nieuwe verlichting is aangelegd.
Door rekening te houden met de NEN norm weet je, wat je ook besluit, dat je straks verlichting hebt waar mensen zich prettig bij zullen voelen. Dat is toch wat je wilt?

Je wilt nú een lichtplan.

Wil je een lichtplan laten maken door een deskundige?  En je wilt meteen de besparingen weten? Bél!!
Door in gesprek te gaan horen wij wat voor jou belangrijk is. Voor elke soort verlichting zijn er andere eisen. Op kantoor wil je namelijk een ander soort licht dan in een grote bedrijfshal. Met al deze aspecten houden wij rekening in ons lichtplan. Door goed te kijken naar de ruimte, omgeving en de specifieke wensen van de klant zorgen wij voor de best passende verlichtingsoplossing.

Neem contact met ons op om uw persoonlijke verlichtingsplan te bespreken.

Array