Specialist in verlichtingsplannen en verlichtingsadvies
Gisteren kreeg ik bezoek van een account-manager van een Duitse firma. Fabrikant van een heel bekend merk bewegingsmelders en aanwezigheidssensoren.
Of wij dealer wilden worden. Interessant gesprek volgde, dat kun je je voorstellen. want ik voelde me zeer vereerd.
Maar hoe had hij ons gevonden? Door op internet te zoeken naar groothandelaren in verlichtingsartikelen. Nou, dan kun je voorlopig een weekje vooruit. Dus verder gezocht. Met als 2e criterium “specialist op het gebied van verlichtingsplannen en verlichtingsadvies”. En “dus” kwam hij bij ons terecht.
En er waren meer interessante producten die hij kon demonstreren: dimbare panelen. En niet zomaar dimbaar. Sensoren zorgen ervoor dat het licht gedimd wordt als het totale lichtniveau, bijvoorbeeld door invallend zonlicht, te veel stijgt.
En er was nog een heel mooi product. Specifiek ontwikkeld voor de gezondheidszorg, scholen, revalidatiecentra en “gezonde” gebouwen, je weet wel, waar alles qua luchtkwaliteit, ventilatie, verlichting en verwarming, optimaal werkt. Waar mensen zich dus prettig in voelen. En daardoor meer uit zich zelf halen. Sorry, ik bedoel: zouden kunnen halen. De sfeer in de organisatie vergat ik even….
Het gaat hier om led panelen waarvan de lichtkleur gelijk opgaat met de lichtkleur van het (zon)licht buiten. De menselijke biologische klok stelt zich hier namelijk op in. Tal van lichaamsprocessen worden hierdoor meer of juist minder geactiveerd. Van ’s morgens meer blauw in het licht worden we actiever. Door ’s avonds meer rood in het licht worden we rustiger en uiteindelijk gaan we naar de slaapmodus. ’s Avonds te veel naar een beeldscherm kijken kan ons dus actiever houden, waardoor we moeilijker in slaap vallen.
Hoe stel je dat nu in? Dat gebeurt met een programmeerapparaatje waarop je de positie waar je bent op aarde in de elektronica “laadt”. De besturing van de lampen “weet” dan de tijden van zonsopgang en zonsondergang en het verloop van de lichtkleur gedurende de dag en past de ledpanelen daarop automatisch aan. En ook kan het licht gedimd worden als intredend zonlicht het lichtniveau te veel laat stijgen. Kortom een geweldige technologische ontwikkeling die ons gezonder, fitter en dus effectiever houdt. En ook kostenbesparend door lagere energiekosten.
Wat kost dat? De prijs voor 4 panelen met zowel dimfunctie als de biologischeklok-functie ligt rond de € 1700,- bruto ex btw. Is dat duur? Dat zou ik per situatie moeten uitwerken en daarin de effecten van het dimmen en het “gezondere” werken in moeten calculeren. Voor goede parabolische panelen betaal je per 4 rond de € 600,- Het is dus een behoorlijk prijsverschil. Maar de installatie is, met de twee nieuwe technologieën net zo simpel en snel als een gewoon paneel. En dat is ook wat waard. En het is lekker Duits!